www.horgaszszerviz.hu
The browser should render some flash content, not this. Go to Adobe Page and Download Adobe Flash Player Plugin.
Kezdőlap

 

www.horgaszszerviz.hu

Harcsahorgászat- Nyári harcsapergetés

PDFNyomtatásE-mail

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

 

    A nyári felmelegedésben a táplálékhalak legújabb milliónyi nemzedéke, valamint az időjárás okozta egyéb tényezők és az egymást követő békéshal ívások, fokozott eredményeket hozhatnak a harcsahorgászok számára.

 A már felmelegedett vízben ugrásszerűen nő meg a koncentrált táplálékhal rajok száma, így a kora tavaszi harcsapergetéssel szemben egy jó alternatíva lehet számunkra mint kiindulási pont.

 Érdemes nappali időszakban végigjárni a potenciálisnak tartott helyeket és figyelni a balinrajok rablásait, mert az éjszaka leple alatt ugyanezen területen fognak koncentrálódni a harcsa rablások is.

 

 

 

 Charisma Sinking Crank wobbler

 

Egy jó takarást, vízbe dőlt fát, víz alatti kövezést éjszaka sem hagynak el túl messze a táplálékhalak, ezért egy nappali felderítő horgászat után, éjszaka már tudatosan tudjuk figyelmünket ezen helyekre koncentrálni.

Van egy stádium a nyári harcsapergetésben amit úgy gondolom hogy sokan megtapasztaltak már.

 

 

Charisma Deep Diving wobbler

 

 

Július eleje-közepétől, párhuzamosan az átlaghőmérséklet emelkedésével, egyik pillanatról a másikra, mintha eltűnnének a harcsák a vízből. Egész éjszaka nem hallatják magukat, sem egy rablás, sem egy fordulás. Sokáig kutattam ezt a jelenséget, mire rájöttem az okára. Ez pedig a következő:Az embertelen hőmérséklet hatására a harcsa emésztési ciklusai megváltoznak, megfordulnak.

Annyira gyors emésztési reakciói lesznek, hogy már nem képes megvárni az éjszakát a táplálkozásra és elkezd napközben táplálkozni. Ez a magyarázat az éjszakai inaktivitásra. A napközbeni harcsapergetés nem sokban különbözik az éjszakaitól, azonban pár apróságra mégis figyelnünk kell. Felsorolás jelleggel leírom:

 -halunk nem annyira vehemens és bátor mint éjszaka, ezért a potenciális helyeket több időn keresztül vallassuk.Több csalit is próbáljunk ki.
-az éjszaka használt felszíni wobblerek ebben az esetben nem hoznak eredményt, hiszen fenék közelben történik a táplálkozás. Ezért vízmélységtől függően mérsékelten mélyre törő, vagy mélyre törő típusokat használjunk. Jó eredményt hozhatnak még a magas amplitúdóval és mérsékelt frekvenciával rendelkező crankbait-ek, lesúlyozva.A lesúlyozás ebben az esetben annyit jelent, hogy a wobbler elé 40-50cm távolságban egy 8-20gr közötti előtét ólmot iktatunk be, ezzel növelve az amúgy felszíni csali merülési mélységét.
-fentiek ismeretében kiemelkedő lehetőséget tartogatnak ebben a periódusban a plasztik csalik, gumihalak, twisterek.
-jó alternatíva lehet számunkra a vertikális wobblerek használata, azonban ezzel a módszerrel nagyon sűrűn fordul elő külső akadás, sőt egyéb halak megakasztása is, ezért ezt a sorrend végére hagytam.

 


 

 Nappali harcsapergetés eredménye

 A műcsalis harcsahorgászaton kívül jelentős eredményeket hozhat számunkra a kuttyogatás is.

 

 

 

Több évszázados múltra tekint vissza az ősi, tradicionális harcsás módszer, a kuttyogatás.

 

 

 

 Eredményességének valódi okai a mai napig sem teljes mértékben tisztázottak, a mi szemszögünkből nézve a lényeg, hogy valóban, bizonyítottan eredményesnek mondható módszer. Sikerének egyik titka mindenképpen az, hogy az, amúgy fekvő harcsát, hang hatására képesek vagyunk táplálkozásra ösztönözni abban a periódusban is, amikor amúgy nem feltétlenül táplálkozna.

 

 

 Két, különböző módszert különböztetünk meg akkor, ha kuttyogató horgászatról beszélünk: az egyik az élő, vagy természetes csalikkal történő módszer, a másik pedig az imitációkkal, avagy műcsalikkal történő módszer. Ez utóbbi nem összetévesztendő a jól ismert vertikális horgászattal, bár vannak bennük tematikai azonosságok. Eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy mindkét módszer tud a maga nemében fogós és eredményes lenni, azonban mégis meg kell különböztessük őket néhány szóban.

 

 Az élő csalis módszer úgy gondolom sokak számára ismert, a természetben megtalálható élő organizmusokról van szó, melyekkel a harcsa a természetben is találkozik. Ide tartoznak a különböző puhatestűek, (giliszta, nadály, pióca, meztelen csiga, kagyló, stb) és az élő halak.
Tradicionális módszer még a különböző állati eredetű zsírokkal történő kuttyogatás, mint például a mosószappanos módszer, mely lassú áramlású, mérsékelt mélységű vízen meglepően eredményes tud lenni. Ennél a módszernél a mosószappant büdös májjal szokták kombinálni és általában nerc harisnyába csomagolva kötik fel a horogra.

  

 A másik, úgy gondolom hogy legalább annyira hatásos módszer a műcsalikkal történő kuttyogatás. Alapvetően nem a fogósságban, inkább a fogott harcsák átlag méretében tapasztaltam eddig jelentős különbséget. Ennél a módszernél ugyanis nem annyira jellemző a kisebb méretű harcsák kapása, lévén, hogy élő hal mozgását próbáljuk imitálni, általában közepesen erős, vagy erős frekvenciát leadó műcsalikkal. A módszer operatív lényege a következő: a megszokott kuttyogatós mozdulatsor mellett, másik kézzel vagy a bot spiccével egy folyamatos, mártogató, tapogató mozdulatsort folytatunk, emelgetve és süllyesztve ezzel csalinkat a meder felett.

 

 A feje felett egy ingerlő hang, a szája előtt pedig egy táplálékot imitáló csali. A fenéken fekvő harcsa csak ritkán tud ellenállni ennek a párosításnak. Gondolhatná az ember, hogy ennél a módszernél a műcsali paletta teljes arzenálját fel kell sorakoztatni, azonban ez nem így van, pontosabban felesleges. Tapasztalataim alapján, ide sorolva minden eddigi, általam kipróbált műcsalit, a legfogósabbnak a „hagyományos”, mindenki által ismert, nagy méretű, de dupla farok kialakítású twistergumik váltak be. Fontos a dupla farok kiképzés, mert a csak ejtésekor fontos hogy az ne mint egy darab kő essen a fenékre, hanem hullámzó, imbolygó mozgással ereszkedjen, út közben is frekvenciát, rezonanciát keltve maga körül.

 

 

Olcsó megoldás, hiszen nem igényel nagy anyagi befektetést, őszintén javaslom mindenkinek a kipróbálását.

A számításba jöhető csalik közül a következők a különböző kialakítású műpolipok.
Ezeknél a csaliknál a folyamatos kontakt még inkább fontos, nagyobb figyelmet és összpontosítást igényelnek.

  

 

A műpolipok nem annyira az általuk keltett frekvenciákkal, mint inkább az általuk keltett kopogó hanggal vonják magukra a figyelmet. Véleményem szerint a folyami rák kitinpáncéljának úszás közben keltett hangját utánozzák, ezt erősíti meg bennem az a tapasztalat is, hogy ezen műcsalik általában azokon a vizeken voltak eddig eredményesek ahol ez az élőlény folyamatosan megtalálható.
Vertikális wobblerekkel is próbálkozhatunk, a mozdulatsorok ennél a műcsalinál is ugyanazok, azonban itt is figyelembe kell vennünk hogy a legtöbb vertikális wobbler esés közben nem ad le frekvenciát. És hogy miért emelem ki annyira ennek jelentőségét?
Úgy tapasztaltam illetve radaros horgászatoknál láttam is, hogy átlagolva 10-ből legalább 7-szer a harcsa nem a tőle távolodó, azaz emelt, hanem a hozzá közeledő, azaz süllyesztett csali által keltett rezgésekre reagált. Ezen én, ismerve valamennyire a harcsát nem lepődtem meg, azonban a műcsalival történő kuttyogatásunk eredményességét nagymértékben befolyásolhatja ez a tény, ezért szerettem volna megemlíteni.

Általánosságban is igaz a harcsára, hogy ha egy táplálék zsákmányolása túl nagy energia befektetéssel jár számára, mérlegel, hogy számára megéri-e energiát befektetni egy adott táplálék zsákmányolására. Azonban számunkra ez nem jó perspektíva, mert csorgás közben gyorsan, sokszor túl gyorsan átsiklunk a potenciális fekvőhely, gödör felett. Ezért biztosra kell mennünk. A lehető-legnagyobb mértékben ügyeljünk arra, hogy olyan műcsalit használjunk, amely nem csak felfele történő mozgása közben, hanem süllyedése közben is rezgéseket generál maga körül. Ha mindezt párosítjuk egy tapasztalt és kifinomult kuttyogató hanggal, eredményességünket máris óriási mértékben növelhetjük.

 

 

 

Módosítás dátuma: 2016. július 18. hétfő, 22:35 Írta: Petz Zsolt 2016. július 18. hétfő, 21:43

 

Tavaszi keszegezés álló-és/vagy folyóvízen

PDFNyomtatásE-mail

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

A hosszúra nyúlt tél után, mindenki tűkön ülve várja a pezsdülést hozó tavaszt.

Szeretettel köszöntök minden kedves olvasót. Petz Zsolt vagyok, a győri székhelyű Horgász Szerviz vezetője, tulajdonosa. 20 éve foglalkozom egyedi, kézzel készült horgászfelszerelések készítésével, valamint azoknak javításával, karbantartásával. Az előttünk álló időszakban szakmai gyakorlatom igyekszem megosztani önökkel, írásos anyagok és illusztrációk formájában, bízva abban, hogy tanácsaimmal, javaslataimmal hozzájárulhatok horgászatuk sikerességéhez. A következőkben tematikusan áttekintjük majd a különböző módszerek nyújtotta lehetőségeket, melyben technikai leírással is igyekszem majd megosztani önökkel minden apró részletet, a különböző halfajokra történő horgászatok lehetőségein belül. Kérem, tartsanak velem.

 

A természet megújulásának látványa és a vele történő harmonikus szimbiózis, mindig örömmel és reményekkel tölti el a horgász szívet. Olvadás után, az első tavaszi napsütésben nincs is annál felemelőbb érzés, mint horgászbotot ragadva, a téli dekoncentráltságunk falait áttörve, kivonulni a természetbe.

 

Látkép

Ragadozó halaink tilalmi idejének ismeretében, jó alternatíva lehet számunkra egy kellemes folyóvízi keszegezés, úsztatva, feederrel, vagy akár egy egyszerű spiccbottal is. Mivel vizeink, a téli álmuk végén járva szerves anyag koncentrációjuk javát felélték már, minimális tápanyagot juttatva is a vízbe, jó eredményeket érhetünk el. A tavaszi, még hideg vízben a keszegfélék általában a törésvonalakon, gödrök környékén, vagy bedőlt fák közelében tartózkodnak a legszívesebben. Jómagam ebben a periódusban fákat, vízbe nőtt bokor maradványokat szoktam meghorgászni.

 

Keszeges pálya


Felhős etetéssel, minimális ízfokozót használva, 1-2 közepesen kemény gombóccal etetem meg a helyet, ügyelve arra, hogy az etetőanyagba kevert felhősítő anyag, nagy területen tudja kifejteni hatását. Mivel ezt csak a felhősítő anyag megválasztásával tudom irányítani, ezért essen egy mondat erről is. Számomra a horgászboltokban kapható felhősítők kevésbé működtek az évek során, ezért egy alternatív, mondhatjuk tradicionális megoldáshoz folyamodtam. Az etetőanyagba nagyon tisztára szitált agyagport és tejport keverek 50-50%-os elosztásban. Az eredmény magáért beszél, bárkinek tudom ajánlani. Lassan áramló, vagy álló vízen olyan mértékű felhőt képez, ami hosszú időn keresztül képes egy helyben tartani a keszegféléket. A porokkal dúsított etetőanyagba nagy adag ragasztott csontit keverek, mert ez a magas fehérje és szénhidrát tartalmával, fontos alapját képezi, hozzájárul a keszegfélék, télen elveszített kondíciójának visszanyeréséhez.
Etetőanyagok kínálatából a Timár Mix anyagokat használom, mert minőségüket, ár-értéküket tekintve úgy gondolom, magasan kilógnak az üzletek által kínált etetőanyagok kínálata közül.

 

A Timár Mix magas minőségű etetőanyaga


Legyen szó úsztatásról, feederbotos horgászatról vagy spiccbotozásról, a kora tavaszi időszakban törekedjünk arra, hogy csalinkat a lehető legkisebb méretű horgon és legfinomabb előkével kínáljuk fel. Folyóvízi feederezésnél ebben a periódusban a szokásosnál hosszabb, 60-80cm-es horogelőkét használok, biztosítva ezzel a csalim még természetesebb mozgását, lebegését. Az előkezsinór és horog megválasztása kulcsfontosságú tényező, ezért azoknak minőségére ajánlott oda figyelni. 0.16-0.18-as közti főzsinórt ajánlok terepviszonyoktól függően, 0.08-es, 0.10-es előkezsinórral kombinálva.

 

A vékony előke eredménye

 

Tenyérben


Ennél lejjebb az előkezsinór méretével nem szoktam menni, mert a vízben megbúvó tereptárgyak, akadók miatt sok esetben erőteljesebben, dinamikusabban kell fárasztani. Emellett pedig nem ritka a keszegek etetésén megjelent ponty vagy márna sem, ami köztudottan már más kategóriát képvisel.

 

Keszeg etetésre tévedt márna


Számomra a Fox Micro Plus előkezsinórok váltak be leginkább, minimális fluorocarbon tartalmukkal is igazán magas szakítószilárdsággal rendelkeznek.

 

Magas minőségű előkezsinór a Fox-tól

 

Horog tekintetében minden esetben a hosszabb szárú modelleket részesítem előnyben, leginkább a Japán Gamakatsu cég kínálatából. A Gamakatsu 1060N mondhatni már egy mindenki által elismert és használt modell, én is ezt a horgok preferálom leginkább. Vékony húsú, tökéletesen kidolgozott és tűhegyes. Nem hajlamos a kinyúlásra és méretéhez képest nagy halak is megfoghatóak vele.

 

Jól megszokott japán minőség


Úsztatáshoz, spiccbotozáshoz általában karcsú, 0,8-1.2gr közti úszót használok, több ponton sörétezve, jelzőólommal is ellátva amit az előkén, a horog felett 2-3cm-el helyezek el. Így az úszó legkisebb rányúlást is tökéletesen képes közvetíteni, bár belátom a mikro sörétólom felrakása néha nem bonyodalom nélküli. Horog csalik közül elsősorban a tűzőszúnyog és a pinki az ami a legtöbb kapást eredményezheti, bár a bodorkák, kárászok nagy szeretettel fogadják a félbevágott konzervkukorica vagy áztatott búza csalit is.

 

Kárász az etetésen

 

Bodorka


Egy eredményesen áthorgászott nap után, megelégedettséggel tölt el mindenkit, hogy a tavasznak már érzékelhető, értékelhető jelei vannak. A keszeghorgászat szépségein túl, a városi zűrzavar forgatagából kiszakadva erőt és reménységet adhatnak ezek a csodálatos megtapasztalások. Ahogy a mondás tartja: a horgász, folyamatos tenni akarása miatt hosszú életű. Nincs ideje meghalni, mert bármit is tesz, lélekben már a következő bevetésre készül.
Köszönöm, hogy velem tartottak!


Következő cikkünkben a tavaszi pontyhorgászat örömeibe pillantunk be, kérjük önöket, tartsanak velünk akkor is.

Petz Zsolt, Horgász Szerviz,Győr

Módosítás dátuma: 2016. március 16. szerda, 11:00 Írta: Petz Zsolt 2016. március 08. kedd, 11:53

 

Harcsázás

PDFNyomtatásE-mail

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Mindannyian nagyon vártuk már a tavaszt! Zsigereinkben éreztük, hogy minél tovább húzódik a tél annál erősebb lesz a tavaszi zsongás. Hosszú órákat töltöttünk horgászattal kapcsolatos témák böngészésével, hogy legalább egy picit kompenzálni tudjuk a horgászattal eltöltött idő hiányát. De éreztük hogy kompenzálni, teljes mértékben ezt a hiányt sosem lehet...

Módosítás dátuma: 2011. február 18. péntek, 11:43 Írta: Administrator 2011. január 27. csütörtök, 18:46

 

Horgászfelszerelések téli karbantartása, avagy felkészülés a következő szezonra

PDFNyomtatásE-mail

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

 

 

 

 

 

     Mint minden használati cikk, a horgászfelszerelés is igényel időközönkénti karbantartást.

 

    Szeretettel köszöntök minden kedves olvasót. Petz Zsolt vagyok, a győri székhelyű Horgász Szerviz vezetője, tulajdonosa. 20 éve foglalkozom egyedi, kézzel készült horgászfelszerelések készítésével, valamint azoknak javításával, karbantartásával.


 Az előttünk álló időszakban amatőr és profi horgászokkal osztom meg szakmai gyakorlatomat írásos anyagok és illusztrációk formájában.

Bízom abban, hogy tanácsaimmal, javaslataimmal hozzájárulhatok horgászatuk sikerességéhez!
A következőkben tematikus áttekintést adok a különböző módszerek nyújtotta lehetőségekről. Technikai leírásokban - a különböző halfajokra történő horgászatok lehetőségein belül - is igyekszem majd megosztani Önökkel minden apró részletet, .
Kérem, tartsanak velem!

Magára igényes horgász a téli időszakban, ha azt éppen horgászat nélkül éli meg, általában az előkék újrakötésével, a felszerelés egyéb részeinek ellenőrzésével, a szükséges vagy évközben elfogyott aprócikkek beszerzésével tölti.

 

Gondos mozdulatokkal törölgeti át a horgászbotokat, kategorizálja a horgászdoboz tartalmát és lehetőség szerint színesíti is azt. Azonban vannak olyan szükséges beavatkozások is, melyek bár mindenképpen szükségesek, megfelelő technikai ismert nélkül csak felesleges fejfájást okozhatnak nekünk.

 

Ezt kiküszöbölendő, két lehetőség adódhat számunkra: az első az internet adta, számos olyan oldal, amely szisztematikusan, lépésről-lépésre haladva bemutatja a karbantartási folyamatokat. A második pedig a szakszerviz lehetősége. Vegyük át sorba és nézzük meg hogy pontosan miről is van szó. Sajnos a fogyasztói társadalom eszméje, mint más területre, úgy a horgászati cikkek gyártására is rányomja bélyegét. Senki sem gondolná egy új termék megvásárlásakor, hogy annak konstrukciója beavatkozást igényel, lévén, hogy új termékről van szó.

 

A valóság azonban ennél szomorúbb. A horgászorsók belső kenőanyag ellátottsága nem megfelelő sem minőségében, sem mennyiségében. A legtöbb esetben (nem is nagyon tudok kivételt) szinte semmilyen kenőanyaggal nem látják el az orsók hajtóművét, ami önmagában hordozza az idő előtti kopás és amortizáció lehetőségét. Amikor fém- a fémmel érintkezve, kenőanyag nélkül kell nyomatékot közvetítsen egy szerkezeti elem, az olyan mechanikai erőhatásnak teszi ki azt (jelen esetben a fogaskerekeket) amely mindenképpen negatívan befolyásolja annak élettartamát és hatásfokát.

 

Nézzünk pár szembetűnő példát.

 

Talán a bojlisok körében egyik legismertebb modellt vettem górcső alá, a Shimano Big Baitrunnert Long Cast orsó személyében. Nagy, robusztus felépítésű orsó, jó konstrukciós jellemzőkkel.

 

 

Igazi erőmű, mégis korrekciót igényel

 

Az orsó alkatrészeit szerelési sorrendben helyezzük el egymás mellé, így az összeszerelésnél nem követhetünk el hibát.

 

Az alkatrészek sorrendben történő elhelyezése

 

A fedőburkolati csavarok eltávolítása után érdekes és váratlan kép tárul szemünk elé.

 

 

 

 

Hihetetlen, de kong az ürességtől

 

Ha magunk végezzük a kenőanyag feltöltést, ügyeljünk arra, hogy csak a szükséges helyekre juttassunk kenőanyagot. A tányérkerék, az áthajtó-fogaskerék bőven kaphat, azonban az oszcilláló-tengelyt (csigatengelyt) csak műszerolajjal szabad lekezelni.

Megfelelő minőségű és mennyiségű kenőanyaggal

 

A féklamellák megfelelő működése szintén nélkülözhetetlen funkciót tölt be, ezért azok átkenése szintén fontos feladat. Lamelláról lévén szó, a kenőanyag kizárólag műszerolaj, de a legfelső lamella tetejét hajtómű zsírral is lekezelhetjük. Ez egyrészt ad egy plusz védelmet mint porvédelem, másrészt a fékgomb találkozási pontjának kenését is biztosítja.

 

 

 

Előtte

 

 

 

 

 

Utána

 

Nem csak horgászorsóink, hanem horgászbotjaink is igényelhetnek karbantartást.
A kilazult gyűrűkötések könnyen gyűrűtöréshez, szélsőséges esetben akár bottöréshez is vezethetnek.

 

 

 

 Repedt gyűrűkötés

 

 

Érdemes szezonkezdés előtt botjaink tagjainak lemosását elvégezni, az esetleges sérülések észlelése érdekében. Ugyanez vonatkozik a gyűrűkre is. Nedves, szappanos szivaccsal tökéletesen tisztára lehet mosni a szilicium-karbid betéteket gyűrűinken, így láthatóvá téve az esetlegesen azokon keletkezett repedéseket, hibákat. A gyűrűbetét legkisebb sérülése is halvesztéshez vezethet, mert a sic-betét a törések széleinél annyira éles, hogy gond nélkül vágja el a legjobb minőségű horgászzsinórt is, ez pedig valóban halvesztéshez vezethet.

 

 

Kipattant gyűrűbetét

 

 Érdemes hát inkább megelőzni a bajt és kellő időt és figyelmet fordítani felszereléseink átvizsgálására. Bármilyen észlelt hiba estén, annak javítása, korrekciója érdekében készséggel áll rendelkezésükre a legtöbb márkaszerviz.

 

 

 

 

Következő cikkünkben a tavaszi keszeghorgászat örömeibe pillantunk be, kérjük önöket, tartsanak velünk akkor is.

 

 

 

Módosítás dátuma: 2016. március 21. hétfő, 16:38 Írta: Petz Zsolt 2016. február 27. szombat, 09:06

 
The browser should render some flash content, not this. Go to Adobe Page and Download Adobe Flash Player Plugin.